Saltar a continguts

Fundació privada Universitat Internacional de la Pau

Navegació

Menú principal

Una altra seguretat és possible. Seguretat Humana versus (in)seguretat militar

 BLOC 1: LA INVENCIÓ DEL MAPA I LA IMPOSICIÓ DELS TERRITORIS SOBRE LES PERSONES

Imatge de complement
Ampliar imatge Link

Regles de la guerra, regles de la pau: el cas dels EUA, de la guerra civil a la Primera Guerra. Josep M. Fradera, Catedràtic d'Història Moderna i Contemporània a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. 

BLOC 2: POLÍTIQUES LOCALS PER LA PAU

La responsabilitat de protegir: de la norma a la seva instrumentalització política. José Ángel Ruiz JiménezDoctor en Història Contemporània per la Universitat de Granada i Màster en Drets Humans i Democratització per les Universitats de Pàdua i Essex.

 

Imatge de complement
Link

Polítiques locals de prevenció de violència racista. Beatriu Guarro i PicartProfessora emèrita del Departament de Filologia Catalana de la Universitat de Barcelona, ha estudiat el paper dels recursos lingüístics usats per la publicitat en la transmissió de determinats valors i prejudicis, especialment sexistes i també racistes. És membre de SOS Racisme.

Polítiques locals contra l'exclusió social i l'eradicació de la pobresa. Albert Sales CamposPolitòleg i sociòleg. Professor del Departament de Ciències Polítiques i Socials de la Universitat Pompeu Fabra. Ha estat professor a les Universitats de Girona i de Salamanca. Membre del Grup de Recerca de Criminologia i Sistema Penal de la UPF. Ha participat en la campanya internacional Roba Neta i és un membre fundador del Col·lectiu RETS: És assessor de la Tinença d'alcaldia de Drets Socials de l'Ajuntament de Barcelona.

Barris violents i barris segurs: convivència i seguretat a les ciutats. Taula rodona amb Itziar González Virós i Daniela Idrovo Alvarado.

González Virós és arquitecta, exregidora del districte de Ciutat Vella de Barcelona i activista política. Impulsora de Parlament Ciutadà, fundadora de l'Institut Cartogràfic de la Revolta i impulsora de km-ZERO.

Idrovo és arquitecta, doctora en gestió i valoració urbana focalitzada en la seguretat urbana. El seu projecte d'investigació més recent es concentra a proposar un mètode d'aproximació a entorns conflictius basat en la influència de les polítiques de regeneració urbana en la percepció de seguretat de les persones que viuen l'espai urbà.

BLOC 3: DELS MINISTERIS DE DEFENSA ALS MINISTERIS DE PAU

Pau i seguretat. Un concepte de pau centrat en les persones. Julio Rodríguez Fernández, Ex-cap de l'Estat Major de la Defensa, Secretari General de Podemos Madrid.

Cap a la militarització global de les fronteres i la securitització de la immigració. Ainhoa Ruiz BenedictoMàster en gestió de conflictes armats i socials. Doctoranda en Pau, conflictes i desenvolupament a la Universitat Jau- me I. Ha treballat a Colòmbia amb joves de grups violents i ha estat activista a Palestina i cooperant al Perú. Coordina- dora de la Campanya Desmilitzaritzem l’Educació del Centre Delàs d’Estudis per la Pau. 

Polítiques de conversió de la indústria militar. Pere Ortega Grasa, Llicenciat en Història Contemporània. President del Centre Delàs d’Estudis per la Pau i professor de Conflictologia de la Universitat Oberta de Catalunya. President de la Federació d’ONG per la Pau fins el 2013. Investigador i analista en temes de pau, noviolència, desarmament i conflictes. 

Ser un estat no vol dir fer la guerra:neutralitat, països sense armes i polítiques de pau. Christophe BarbeyEspecialista en dret constitucional i professor de Ciències de la Pau a la Université Transcend de Johan Galtung. Fundador d’APRED, Associació d’Estudis per la Pau i la Desmilitarització. Coordinador del Participative Institute for the Progress of Peace, Representant a l’ONU del Center For Global NonKilling. Li agrada definir-se com a irenòleg, aquell que promou la pau. 

 

La paradoxa d'una societat segura i terroritzada. Joan Manuel del Pozo Álvarez, Filòsof i Síndic de la Universitat de Girona.

 BLOC 4: POLÍTIQUES GLOBALS DE PAU

És possible un cos de seguretat sense violència. Amadeu Recasens i BrunetExpert en matèria de seguretat i policia, doctor en dret per la Universitat de Barcelona i diplomat superior en Crimi- nologia per l’Institut de Criminologia de la Universitat de Barcelona. El juny de 2015 va ser nomenat Comissionat de Seguretat de l’Ajuntament de Barcelona, en el govern d’Ada Colau. 

 

Multilateralisme democràtic i un nou concepte de seguretat. Federico Mayor Zaragoza, President de la Fundació Cultura de Paz. 

 

El "xoc de civilitzacions" 25 anys després: la conjura dels populismes i la islamofòbia. Lourdes Vidal i BertranDirectora de l’Àrea del Món Àrab i Mediterrani de l’Institut Europeu de la Mediterrània. Professora del Màster sobre el Món Àrab i Islàmic d ela Universitat de Barcelona. Redactora en cap de la revista trimestral afkar/ideas. 

 

El desarmament com a repte del militarisme: la importància d'una investigació independent. Aude FleurantDirectora del Programa d’Armament i Despesa Militar al Stockholm International Peace Research Institute. Els seus interessos de recerca se centren en la transformació del mercat militar i l’anàlisi de la interacció de les dinàmiques de l’oferta i la demanda. 

 

Com deconstruir la "construcció de l'enemic" que justifica les polítiques d'agressió contra l'altre?. José M.Perceval VerdeHistoriador i professor de la Facultat de Ciències de la Comunicació de l’UAB, membre de la Unipau. 

 

 BLOC 5: INICIATIVES DE LA SOCIETAT CIVIL EN ESCENARIS DE CONFLICTE ARMAT

Protecció. Acompanyament internacional a defensors i defensores dels drets humans. Alberto Guerrero VicenteVinculat des de fa temps a diversos col·lectius socials, el 2011 va tenir la seva primera experiència com a acompanyant internacional amb PBI Colòmbia. Màster en DDHH i en Migracions Internacionals, és coordinador de Brigades de Pau a Catalunya. 

 

Iniciatives de noviolència. Pepe Beunza VázquezObjector de consciència, vocal del Consell Assessor de Novact-Institut Internacional per l’Acció Noviolenta. 

 

El moviment de les Dones de Negre: Israel en el feminisme i la lluita per la pau. Lily TraubmannFeminista i activista per la pau. Membre del Moviment Dones de Negre.


L'humor i l'art en situacions de conflicte i postconflicte. Koldo G.Vío DomínguezMestre i educador social. Professor de l’Escola Dramàtica del National Theatre of North Greece i docent en el postgrau “Teatre i intervenció socioeducativa” de la Universitat Ramon Llull. Director artístic del Festival Internacional de Titelles de Bilbao. Ha treballat en diversos projectes pedagògics a través del teatre i com a formador en seminaris de teatre en l’educació a Espanya, Grècia, Portugal, Alemanya, Nicaragua, Sudàfrica i Palestina, entre d’altres. Va ser membre de Pallassos Sense Fronteres. Col·labora amb la Unipau, fent les klownclusions, des del 2001. 

 

Comunitats de Pau de Colòmbia. Danielo RuedaCoordinador nacional de la Comissió Interescllesial de Justícia i Pau de Colòmbia.

CONCLUSIONS

Una seguretat per a les persones, els pobles i el planeta. Arcadi OliveresPresident de la Universitat Internacional de la Pau.

Conclusions. José Ángel Ruiz Jiménezdoctor en Història Contemporània per la Universitat de Granada i Màster en Drets Humans i Democratització per les Universitats de Pàdua i Essex. Ha estat professor al John Jay College of Criminal Justice de

la City University of New York i professor visitant i investigador a diverses universitats de Sèrbia, Bòsnia-Herzegovina, Colòmbia, Regne Unit i Itàlia. Membre de l’Instituto de la Paz y los Conflictos de la Universidad de Granada. 

 

Aquest web forma part de: Sant Cugat Entitats