Saltar a continguts

Fundació privada Universitat Internacional de la Pau

Navegació

Menú principal

Memorial Joan XXIII per la Pau

Imatge de complement
Ampliar imatge

QUÈ ÉS?

El Memorial Joan XXIII per la Pau és un premi que la Universitat Internacional de la Pau conjuntament amb l’Institut Víctor Seix de Polemologia reconeix la trajectòria de persones fortament compromeses amb la construcció de la pau i el desenvolupament humà.

El guardó  es va donar per primera vegada al 1967, éssent el premi de pau més antic de Catalunya. Algunes de les figures premiades han estat Raimon Panikkar, Eduardo Chillida, Carmen Magallón, Adolfo Pérez Esquivel, Maixabel Lasa o Josep M. Montferrer, entre d’altres.

 Memorial Joan XXIII per la Pau 2019

El Comitè de concessió de l’Institut Víctor Seix de Polemologia i de la Universitat Internacional de la Pau acorda atorgar el Memorial Joan XXIII per la Pau 2019 a:

Chido Onumah,

per la seva trajectòria en defensa dels Drets Humans i per l'aprofundiment de la democràcia a Nigèria, país més habitat de l'Àfrica. 

I la Menció de Reconeixement Frederic Roda al col·lectiu antimilitarista i feminista "Dones x Dones" pel seu treball continuat de solidaritat i acompanyament a les dones que resisteixen en situacions de conflicte armat i treballen per la resolució pacífica.

 

Imatge de complement
Ampliar imatge

 Memorial Joan XXIII per la Pau 2018

El Comitè de concessió de l’Institut Víctor Seix de Polemologia i de la Universitat Internacional de la Pau acorda atorgar el Memorial Joan XXIII per la Pau 2018 a:

Comunidad de Paz de San José de Apartadó,

per la seva lluita en la defensa de la terra i del dret a la vida. La comunidad de paz travessa en aquest moment per enormes riscos i persecucions i encarna una voluntat col·lectiva de defensa dels seus drets elementals a costa de centenars de vides humanes. El memorial vol reconèixer també el suport i acompanyament  que el Padre Javier Giraldo ha donat a la comunidad des de la seva constitució l’any 1997.  

 

I la Menció de Reconeixement Frederic Roda a Pep Ribera per ser, a través d’Agermanament, un dels promotors de les primeres ONGs catalanes.  Per la seva visió pionera de la necessitat de crear un centre d’estudis internacionals a Catalunya (CIDOB) i per haver participat en la creació l’any 1977 de l’Associació Catalana de Solidaritat i Ajut als Refugiats.

 

Imatge de complement
Ampliar imatge

 Memorial Joan XXIII per la Pau 2017

El Comitè de concessió de l’Institut Víctor Seix de Polemologia i de la Universitat Internacional de la Pau acorda atorgar el Memorial Joan XXIII per la Pau 2017 a:

Jaume Botey per la seva dedicació, a banda de la docència universitària, als moviments socials i culturals amb especial atenció a les perifèries ciutadanes d’Amèrica Llatina i dels pobles indígenes de Mèxic. Fou un dels pioners en donar suport a l’objecció de consciència.

I la Menció de Reconeixement Frederic Roda a l’associació Stop Mare Mortum pel seu treball en defensa dels drets de les persones que fugen dels conflictes en cerca de refugi i pel canvi en les polítiques europees d’estrangeria i migratòries.

Imatge de complement
Ampliar imatge

Memorial Joan XXIII per la Pau 2016

El Comitè de concessió de l’Institut Víctor Seix de Polemologia i de la Universitat Internacional de la Pau acorda atorgar el Memorial Joan XXIII per la Pau 2016 a:

Carmen Magallón Portolés,

pel seu treball constant per la construcció de la pau des de diferents facetes d’estudi i d’acció i d’una manera especial des de la perspectiva feminista, destacant el paper de les dones com a víctimes i constructores de pau.

Entrega oficial del guardó: dissabte 20 de maig de 2017, a Saragossa.

Imatge de complement
Ampliar imatge

Memorial Joan XXIII per la Pau 2015

El Comitè de concessió de l’Institut Víctor Seix de Polemologia i de la Universitat Internacional de la Pau acorda atorgar el Memorial Joan XXIII per la Pau 2015 a:

Josep Maria Monferrer,

per la tasca activista al barri de la Mina, al qual ha estat vinculat des de la seva creació com a mestre, educador i dinamitzador cultural. També se li destaca la seva tasca de conservació de la memòria històrica de la Mina i de Sant Adrià del Besòs.

Entrega oficial del guardó: dissabte 16 de maig de 2016, a Sant Cugat.

Imatge de complement
Ampliar imatge

Memorial Joan XXIII per la Pau 2014

El Comitè de concessió de l’Institut Víctor Seix de Polemologia i de la Universitat Internacional de la Pau acorda atorgar el Memorial Joan XXIII per la Pau 2014 a:

Maixabel Lasa,

pel seu activisme contra la violència terrorista i a favor del diàleg entre totes les sensibilitats polítiques. Lasa, vidua d’una de les víctimes d’ETA, va ser la primera directora de l’Oficina d’Atenció a les Víctimes del Terrorisme del País Basc, i també va iniciar el programa anomenat “trobades restauratives”, basat en trobades entre familiars de víctimes del terrorisme i membres d’ETA condemnats que assumien la “via Nanclares” i, per tant, no tornar a fer ús de la violència.

Entrega oficial del guardó: dimarts 3 de febrer de 2015, a Sant Cugat.
 

Imatge de complement
Ampliar imatge

Memorial Joan XXIII per la Pau 2012

El Comitè de concessió de l’Institut Víctor Seix de Polemologia i de la Universitat Internacional de la Pau acorda atorgar el Memorial Joan XXIII per la Pau 2012 a:

Plàcid Garcia-Planes,

per la seva tasca com a corresponsal de guerra amb una trajectòria de més de 20 anys, qui amb els seus relats i records des del camp de batalla ha desvetllat les terribles incongruènces de la guerra, obrint les portes als camins de la pau.

Entrega oficial del guardó: dilluns 10 de juny de 2013, a Sabadell.

Imatge de complement
Ampliar imatge

Memorial Joan XXIII per la Pau 2011

El Comitè de concessió de l’Institut Víctor Seix de Polemologia i de la Universitat Internacional de la Pau acorda atorgar el Memorial Joan XXIII per la Pau 2012 a:

Josep Vallverdú,

en reconeixement a la seva tasca de difusió dels valors de la amistat, la lleialtat i la pau entre joves i infants. L’escriptor lleidetà és l'autor de “Rovelló” i “En Roc Drapaire” i ha escrit uns 90 llibres de narrativa infantil i juvenil.

Entrega oficial del guardó: dimecres 14 de març de 2012, a Lleida.

Imatge de complement
Memorial Joan XIII per la Pau

 Instituït el 1967 per l' Institut Víctor Seix de Polemologia, és un guardo que s'atorga, anualment, a persones o institucions per la seva acció a favor de la pau en diversos àmbits - pel seu testimoni de vida i actuació senzilla i a la vegada eficaç - . 

 

Podeu consultar en aquest enllaç les persones guardonades des dels inicis. 

Aquest web forma part de: Sant Cugat Entitats