Saltar a continguts

Fundació privada Universitat Internacional de la Pau

Navegació

Menú principal

Cicle Diàlegs sobre Pau i Seguretat Humana

Imatge de complement
Ampliar imatge

Amb l’objectiu d’apropar, a un sector més ampli de la població, el debat sobre la seguretat humana des d’un enfoc de cultura de pau, des de la Universitat Internacional de la Pau i el Centre Delàs d'Estudis per la Pauorganitzem un cicle de diàlegs sobre “Pau i Seguretat Humana” amb líders d’opinió clau com a convidats. 

Es pretén, així, obrir nous escenaris de pensament crític i debat participatiu per donar resposta als reptes que planteja el nou paradigma, contraposat a les polítiques de militarització/securitització tradicionalment lligades al terme “seguretat”. 

Imatge de complement
Ampliar imatge Link

 Diàleg 4: “Relats sobre la Postveritat”

Dia: dimarts 30 d'abril

Hora: de 18.39h a 20.30h

Lloc: Sala Enric Granados (Biblioteca de Cerdanyola del Vallès)

 

Convidats: 

-ROSA Mª CALAF: periodista, corresponsal amb 25 anys de carrera a l'exterior. Va obrir la corresponsalia de Moscou per a la Unió Soviètica, la corresponsalia de Viena pels països de l'Est-Balcans i la de Hong Kong per a la regió Àsia-Pacífic. Va reestructurar la corresponsalia de Buenos Aires per a Amèrica del Sud. Va ser corresponsal a Nova York per als Estats Units i Canadà, a Roma per a Itàlia i el Vaticà, i a Pequín per a Xina. 

 

-XAVIER ARTIGAS: soci de la productora de cinema Metromuster.

 

Resum diàleg: Parlarem sobre les particularitats i reptes del periodisme dins l'era dels relats sobre la Postveritat. 

Imatge de complement
Ampliar imatge

Diàleg 3: “La seguretat més enllà de l’home blanc: una aproximació feminista a la seguretat humana”


Dia: dimecres 13 de juny

Hora: de 19h a 21h

Lloc: Teatre Tantarantana (Carrer de les Flors 22, Barcelona)


Ponents: Brigitte Vasallo (escriptora i periodista) i Tania  Adam (periodista i productora cultura). Moderadora: Júlia Bertran (periodista cultural)


Resum diàleg: Parlarem sobre la importància del(s) feminisme(s) per reconfigurar i ampliar els horitzons del nou paradigma de seguretat. Entre d’altres, debatrem sobre l'estructura patriarcal subjacent en les polítiques de militarització i securitització, sobre les relacions entre hegemonia, poder i opressió, sobre la necessària alteració de poders, sobre la cultura de la violació i la política de la por lligada a l’espai públic com a espai no neutral, sobre el purplewashing i sobre la importància d’un enfocament interseccional que contempli gènere, classe i cultura a l’hora d’abordar la qüestió de la inseguretat.

 

Entrada gratuïta però d'aforament limitat. Iscripcions aquí.

 

Imatge de complement
Ampliar imatge

Diàleg 2: “Corresponsals de guerra: una mirada als conflictes globals”

Dia: dijous 24 de maig

Hora: de 19h a 21h

Lloc: Casa de Cultura de Sant Cugat del Vallès (C/Castellví 8, Sant Cugat del Vallès)

 

Ponents: 

-RAMÓN LOBO (Venezuela, 1955): periodista, corresponsal de guerra de El País entre 1982 i 2012. Ha viatjat per més de 40 països i ha escrit històries de personatges singulars que sovint són invisibilitzades pels mitjans de comunicació. Des de la seva sortida de El País, col.labora amb Eldiario.es, InfoLibre, Jot Down i El Periódico de Catalunya, entre d'altres. Escriu al blog "En la boca del lobo".


-ROSA Mª CALAF periodista, corresponsal amb 25 anys de carrera a l'exterior. Va obrir la corresponsalia de Moscou per a la Unió Soviètica, la corresponsalia de Viena pels països de l'Est-Balcans i la de Hong Kong per a la regió Àsia-Pacífic. Va reestructurar la corresponsalia de Buenos Aires per a Amèrica del Sud. Va ser corresponsal a Nova York per als Estats Units i Canadà, a Roma per a Itàlia i el Vaticà, i a Pequín per a Xina. 


Resum diàleg: Parlarem sobre les particularitats i reptes del periodisme de guerra.

Quin és el paper del/la periodista i els mitjans de comunicació en els conflictes bèl.lics? Quins són els seus espais físics i conceptuals de mobilitat? Quins són els límits ètics amb els que es troba la professió? 

En aquesta trobada obrirem un espai pels interrogants, el debat i la reflexió crítica sobre aquest camp. 

Imatge de complement
Ampliar imatge

Diàleg 1: “La Mediterrània: mar comú, frontera invisible”

Dia: dimecres 25 d’abril

Hora: de 19h a 21h

Lloc: Auditori Blanquerna (C/Valdonzella, 12, Barcelona)

 

Ponents: Oscar Camps (activista i director de Proactiva Open Arms) i Miguel Pajares (director de la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat). Moderadora: Arantza Diez, periodista i codirectora del documental “To Kyma”.


Resum diàleg: Parlarem sobre la Mediterrània, aquest mar de trobada entre cultures que ha esdevingut, en els darrers temps, la frontera més mortífera del planeta. Així mateix, reflexionarem sobre les polítiques del terror i de la indiferència que intervenen en el control i la gestió de les fronteres d’Europa, sobre les actuals rutes migratòries, sobre la feina de CEAR en relació a la defensa dels Drets Humans i el dret d’asil, i sobre la feina de rescat de persones a la Mediterrània Central i al mar Egeu de Proactiva Open Arms.

 

Aquest web forma part de: Sant Cugat Entitats