Saltar a continguts

Fundació privada Universitat Internacional de la Pau

Navegació

Menú principal

Curs d'Estiu

Curs d'Estiu 2017 Ampliar imatge
CURS D'ESTIU 2018: UNA ALTRA SEGURETAT ÉS POSSIBLE: Seguretat humana versus (in)seguretat militar

La presentació programa del Curs d’Estiu tindrà lloc el 5 de juny a la Casa de Cultura de Sant Cugat del Vallès.


Arcadi Oliveres – President de la Unipau –, acompanyat de Susana Pellicer – Tinent d'alcalde de Benestar i Ciutadania – , presentarà la temàtica que explorarà el Curs d'Estiu d'enguany. Sota el títol "Una altra seguretat és possible: Seguretat humana versus (in)seguretat militar", s'aproximarà a l'estudi de Seguretat humana de la mà d'acadèmics i activistes experts en la temàtica.


Per altra banda, tindrà lloc la conferència "L'ordre internacional en transició: Entre seguretat humana i remilitarització", de la mà d'Esther Barbé. Barbé és Catedràtica de la Universitat Autònoma de Barcelona i docent a la facultat de Ciències polítiques i Sociologia.


Per a més informació, visita l’esdeveniment: https://goo.gl/CzWi16

Lloc: Centre Borja de Sant Cugat del Vallès

Carrer de Llaceres, 30, 08173 Sant Cugat del Vallès, Barcelona 935 90 80 85 - Consulta el mapa

 

Com arribar: 

 

- Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, parada Sant Cugat del Vallès.

 

-  Per arribar al Centre Borja des de l'estació de FGC de Sant Cugat podeu agafar el bus L8 (consulta horaris) des de la mateixa estació o  també es pot arribar caminant  (aprox. 15 minuts.)

PROGRAMA

  • Dijous 5 de juliol


19h.-    Inauguració institucional

19.30h.- 
Conferència inaugural. John Paul Lederach

  • Divendres 6 de juliol.  Polítiques de seguretat basades en la cultura de pau


10h.-    Regles de la guerra, regles de la pau: el cas dels EEUU, de la guerra civil a Ia Guerra Mundial. J.M Fradera, Catedràtic d'Història Contemporània de la Universitat Pompeu Fabra. Investigador d'ICREA.

      
11h.-    Pausa

11.30h.-    Economia noviolenta. Jorge Guardiola, Professor titular del Departament d'Economia Aplicada de la Universitat de Granada i del Instituto de la Pau i els Conflictes. 

16.30h.-    La Seguretat Humana a l’agenda internacional: és una prioritat? Javier Jiménez Olmos, Coronel retirat de l'Exèrcit de l'Aire; Doctor en Pau i Seguretat Internacional. 


17.30h.-    Seguretat des de una altra perspectiva: Polítiques de la cura. Yayo Herrero, Directora de FUHEM.

 

  • Dissabte 7. Polítiques locals per la pau


9.30h.-    La responsabilitat de protegir: de la norma a la seva instrumentalització política. José Angel Ruiz-Jiménez, Professor del Departament d'Història Contemporània i membre de l'IPAZ de la Universidad de Granada.


11h.-    Pausa

11.30h.-    
La utopia es conquereix. Juan Manuel Sanchez Gordillo, Alcalde de Marinaleda.


12.30h.-    
Polítiques locals de prevenció de violència racista. Alba Cuevas, Directora de SOS Racisme Catalunya.


16.30h.-   
Polítiques locals contra l’exclusió social i l’eradicació de la pobresa. Albert Sales, Assessor de l'Ajuntament de Barcelona; Professor del Departament de Ciències Polítiques i Socials de la Universitat Pompeu Fabra. 


17.30h.-  
Barris violents i barris segurs. Utopia o construcció de la ciutat. Itziar Gonzalez, Arquitecta, activista i impulsora de km-ZERO; i Daniela Idrovo, Doctora en gestió i valorització urbana i arquitectònica, i Directora de Planificació de la Constructora del Austro.

 

  • Diumenge 8. Dels ministeris de defensa als ministeris de la pau


9.30h.-    Pau i seguretat. Un concepte de pau centrat en les persones. Julio Rodriguez, ex cap de l'Estat Major de la Defensa, Secretari General de Podemos Madr


11h.-    Pausa

11.30h.-    
Cap a la militarització global de les fronteres i la securitització de la immigració. Ainhoa Ruiz, Doctoranda en militarització de fronteres per la Universitat Jaume I; Investigadora del Centre Delàs d'Estudis per 


12.30h.    Polítiques de conversió de la industria militar. Pere Ortega, President del Centre Delàs d'Estudis per la Pau.

16.30h.-    Ser un estat no significa fer la guerra: neutralitat, països sense armes i polítiques de pau. Christophe Barbey, Corrdinador del Participative Institut for de progress of Peace, Representant de la ONU del Center For Global NonKilling.

17.30h.La paradoxa d’una societat segura i terroritzada. Joan Manuel del Pozo, Filòsof i Síndic de la Universitat de Girona.

  • Dilluns 9. Polítiques globals de pau


9.30h.-    Violència legítima dels estats. Control sense violència. Son possible els cossos de seguretat sense violència? Amadeu Recasens, cap de la Guàrdia Urbana de Barcelona.


11h.-     Pausa

11.30h.-    
Multilateralisme democràtic i un nou concepte de seguretat. Federico Mayor Zaragoza, President de la Fundació Cultura de Paz.


12.30h.-    
El “xoc de civilitzacions” 25 anys després: la conjura dels populismes i la islamofòbia. Lurdes Vidal, Directora de l'Àrea del Món Àrab i Mediterrani de l'Institut Europeu de la Mediterrània (IEMED). 


16.30h.-    
El desarmament com a repte del militarisme: la importància d’una investigació independent. Aude Fleurant, Directora del Programa d'Armament i Despesa Militar a SIPRI.

17.30h.-    Com deconstruir la "construcció de l'enemic" que justifica les polítiques d'agressió contra l'altre? José M Perceval, historiador, professor de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB, membre de la Unipau. 

 

  • Dimarts 10. Iniciatives de la societat civil en escenaris de conflicte armat


9.30h.-    Protecció. Escuts humans. PBI

11h.-    Pausa

11.30h.-    Cascos blancs. CANVAS

12.30h.-     El moviment de les Dones de Negre: Israel en el feminisme i la lluita per la pau. Lily Traubman, Feminista i activista de Dones de Negre.


16.30h.-     L'humor i l'art en situacions de conflicte i post-conflicte. Koldo V.Domínguez. 

17.30h.-     Comunitats de Pau de Colòmbia. Danilo Rueda, Coordinador Nacional de la Comisión Intereclesial de Justicia y Paz. 

 

  • Dimecres 11. Conclusions


9.30h.-   Conferència de clausura: una seguretat per a les persones, els pobles i el planeta. Arcadi Oliveres, President de la Universitat Internacional de la Pau.

11.30h.-   Conclusions i clownclusions

Aquest web forma part de: Sant Cugat Entitats